Livre
Néerlandais
Titre
Witte dood
Auteur
Robert Galbraith
Traducteur
Sabine Mutsaers
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Lethal white
Éditeur
Amsterdam: Boekerij, © 2019
735 p.
Note
Robert Galbraith is een pseudoniem van J.K. Rowling
ISBN
9789022585849 (paperback) 9789022593356 (paperback, sticker)
CDR
a456599
Plusieurs langues:

Commentaires

De durf van J.K. Rowling

Thriller. Ruim 300 bladzijden heeft Robert Galbraith, pseudoniem van J.K. Rowling, nodig om de pionnen in Witte dood in stelling te brengen. Dan volgen nog eens 400 bladzijden waarin het moordmysterie opgelost wordt. Galbraith gaat Dickens achterna.

W itte dood begint met een aanloop waarin Cormoran Strike, de privédetective die de reeks van Robert Galbraith, aka J.K. ­Rowling, draagt, de bruiloft van zijn assistente Robin Ellacott bijwoont. Helemaal van harte is dat niet, want de relatie tussen Strike en zijn rechterhand is zo complex dat Robin de hulp van een therapeute opzoekt. Beiden herstellen nog van de verwondingen die ze opliepen toen ze een seriemoordenaar vatten. De zaak van de Shakewell Ripper maakte van Strike een beroemdheid waardoor hij zelfs in de roddelrubrieken opduikt. Blij is hij daar niet mee want anonimiteit is een van de troeven van een speurder. Het is niet toevallig dat Galbraith het eerste hoofdstuk begint met een bespiegeling over de lasten van de faam: 'Het universele verlangen naar roem is zo groot dat degenen die het bij toeval bereiken, of tegen hun zin, tevergeefs zullen wachten op medelijden.'

De Harry Potter-boeken hebben Rowling geleerd hoe ze verhaallijnen moet uitwerken. Wi…Lire la suite

Harry Potter en de grenzen van de preutsheid

BOEKENBAL

ROBERT GALBRAITH Witte dood.

Britse adel, paardenmeisjes, familiegeheimen en afaires: ‘Witte dood’ is geen detective, maar een stationsromannetje. Of zeg maar stationsroman, want met 734 pagina’s heb je, zelfs met de vertragingen bij de NMBS, aan een treinreis niet genoeg om de vierde Cormoran Strike-thriller te doorworstelen. Dat hoeft niet te verbazen als je weet dat J.K. Rowling achter het pseudoniem Robert Galbraith schuilt: de geestelijke moeder van Harry Potter spendeerde aan haar tovenaarsleerling uit Zweinstein ruim vierduizend pagina’s. Geef er zevenhonderd aan de als een literair machinepistool ratelende James Ellroy en hij schrijft een kleine genocide bijeen. Bij Rowling duurt het driehonderd bladzijden voor de eerste dode valt. De literaire kwaliteit van een thriller is niet noodzakelijk recht evenredig aan de body count, en Rowling pretendeert niet dat ze hard-boiled ictie schrijft, maar haar verhaal over chantage in politieke kringen is zo zachtgekookt dat je het onder de …Lire la suite

Vierde, zelfstandig te lezen, deel in de serie* over privédetective Cormoran Strike waarin Billy, erg in de war, Strike om hulp vraagt vanwege een moord die hij als kind heeft gezien. Heel duidelijk is zijn verhaal niet en vóór Strike meer kan vragen is Billy weer vertrokken. Het afdoen als een verzinsel van een gek kan Strike niet: er was iets serieus in het betoog en daarom blijft het knagen. Door zijn eerdere successen is Strike nu een bekend detective. Tussen de vele betaalde opdrachten door proberen Strike en Robin Ellacott, nu zijn zakenpartner, de waarheid omtrent Billy’s herinnering te achterhalen. De lezer wordt bij al het speurwerk meegenomen door Londense wijken en diep in de parlementsgebouwen, naar protestmarsen en het platteland in Oxfordshire. En dan is er ook nog de persoonlijke relatie tussen Strike en Robin die de nodige spanning oproept. Galbraith (pseudoniem van J.K. Rowling, auteur van de Harry Potter boeken) heeft weer een bijzonder en complex mysterie afgeleverd…Lire la suite

Gedoe rond Plopsy en Floffy

De nieuwe Galbraith (ofwel J.K. Rowling) neemt de tijd voor de naar royalty kwijlende upper class.

Beroerder kan een huwelijk nauwelijks beginnen. De ceremonie is nauwelijks achter de rug of bruid Robin Ellacott ontdekt dat haar kersverse echtgenoot alle berichten van haar telefoon heeft gewist. Dus ook het bericht waar ze op wachtte, dat van haar baas detective Cormoran Strike. Omdat ze niet antwoordt komt Strike zelf naar de bruiloft, wat de verwarring voor de bruid alleen maar groter maakt. 'Witte dood' is het vierde boek rond Strike en Ellacott van Robert Galbraith, pseudoniem van Harry Potter-auteur J.K. Rowling.

Strike is nauwelijks bekomen van Robins bruiloft of een hysterische jongen komt zijn kantoor binnen. Hij heeft lang geleden een moord gezien, op een kind, een kind gewikkeld in een roze dekentje. "Jimmy weet meer", roept hij nog voor hij wegrent. De jongen lijkt erg verward, maar dat roze dekentje zit Strike niet lekker. Dat is een vreemd detail voor een verward persoon.

Strike en Robin achterhalen Jimmy, maar die ontkent dat er ooit een dood kind is …Lire la suite

À propos de Robert Galbraith

Robert Galbraith (aussi orthographié Caubraith) est un logicien écossais, né en 1483, mort à Édimbourg le 27 janvier 1544. Il est l'auteur du Quadrupertitum in oppositiones, conversiones, hypotheticas et modales.

Galbraith dialecticien

Membre des cercles de John Mair, Robert Galbraith encourage son maître à publier son traité de Logique vers 1506 et publie son ouvrage propre quelques années plus tard. Cet ouvrage en quatre parties sur les oppositions, les conversions et les propositions hypothétiques et modales, publié à Paris par Josse Bade en 1510, est réédité en 1516.

Galbraith affirme y avoir résolu tous les problèmes de dialectique. Un autre livre de lui, le Liber Caubraith, de nature juridique, n'a pas survécu, semble-t-il.

Professeur de droit romain au collège de Coqueret…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions