Livre
Anglais

The cuckoo's calling

Robert Galbraith (auteur)
Een privédetective krijgt het verzoek onderzoek te doen naar de plotselinge dood van een bekend fotomodel.
Extra subject
Engelstalige romans
Titre
The cuckoo's calling
Auteur
Robert Galbraith
Langue
Anglais
Éditeur
London: Sphere, 2014 | Autres éditions
550 p.
Note
Robert Galbraith is een pseudoniem van J.K. Rowling
ISBN
9780751549256 (paperback)
Plusieurs langues:

Commentaires

J.K. Rowling schreef bejubelde thriller onder pseudoniem

J.K. Rowling is Robert Galbraith. Zogezegd was de debuterende en bejubelde auteur van de thriller The Cuckoo's Calling een voormalige militair - tot 2003 lid van de Britse Royal Military Police - maar dat blijkt nu larie. Achter de schrijversnaam blijkt Harry Potterbedenkster J.K. Rowling schuil te gaan. Dat bracht de Britse krant The Sunday Times aan het licht.

The Cuckoo's Calling kwam uit in april en kreeg lovende recensies. Galbraith werd vergeleken met Ruth Rendell en PD James en iemand schreef dat zijn boek "hem er terug aan had herinnerd waarom hij verliefd was geworden op het thrillergenre."

In The Cuckoo's Calling onderzoekt een oorlogsveteraan die privédetective is geworden na de zelfmoord van een model. "Een sprankelend debuut", klonk het in één krant, "prachtig geschreven en heel erg meeslepend", in een andere.

Net daarom werd The Sunday Times achterdochtig. Hoe kon het dat een voormalig militair met zo'n matuur debuut op de proppen kwam?

Het…Lire la suite

J.K. Rowling heeft al een tweede krimi klaar

'Ik heb de man in mij succesvol losgelaten', meldt J.K. Rowling. Op de website van haar alter ego Robert Galbraith geeft ze een lange uitleg over haar nieuwe carrière als krimi-auteur.

'Robert is een van mijn favoriete namen, en Robert Kennedy is mijn held. Ik had de naam gelukkig nog niet gebruikt in een Potter-boek. En Galbraith? Ik weet het niet. Als kind wilde ik Ella Galbraith heten, maar vraag me niet waarom.' J.K. Rowling beantwoordt een aantal vragen over haar alter ego Robert Galbraith, onder wiens naam ze haar krimi-debuutThe cuckoo's calling in april publiceerde.

Maar waarom wilde Rowling, auteur van zeven uiterst succesvolle boeken over leerling-tovenaar Harry Potter, een mannelijk alter ego? Omdat ze iemand wilde die zo ver mogelijk van haar stond, en dan is een man een evidente keuze. 'Ik ben er trots op dat mijn uitgever David Shelley, toen ik hem vertelde dat ik dat boek geschreven had, meteen zei dat hij nooit had kunnen denken dat een vrouw dit geschreven had.'

Van The cuckoo's calling gingen, alles bij elkaar gerekend, 8.500 exemplaren over de toonbank. Tot het moment dat de identiteit van de auteur ontdekt werd natuurlijk. Toen er…Lire la suite

Het koekoeksjong van J.K. Rowling

Begin deze week was een misdaadroman even wereldnieuws. Toen werd bekend dat achter debutant Robert Galbraith, auteur van The cuckoo's calling, J.K. Rowling zat, de bekendste en rijkste schrijfster van de wereld. De eerste druk van 1.500 exemplaren werd meteen een collector's item; de tweede druk loopt in de honderdduizenden exemplaren. Maar is het ook een goed boek?

J.K. Rowling betreurde deze week dat ze zo snel ontmaskerd werd als auteur vanThe cuckoo's calling. Ze had het een 'bevrijdende' ervaring gevonden om vrij en vrank te schrijven als een onbekende auteur en af te wachten hoe het boek ontvangen zou worden. Het handvol recensies van de misdaadroman was positief en collega-auteur Val McDermid liet weten dat zij door dit soort boeken verliefd was geworden op het genre. Maar sommigen opperden meteen dat het boek voor een debuut uitzonderlijk goed geschreven was. Een professor uit Oxford ontdekte dankzij linguïstische software dat de stijl van Galbraith wel erg sterk leek op die van Rowling. Weg mysterie.

Nadat ze de Harry Potterreeks had voltooid, gaf J.K. Rowling aan dat ze wel zin had in een misdaadverhaal. Vorig jaar publiceerde zeEen goede raad, haar 'eerste roman voor volwassenen'. De kritiek was verdeeld en hoewel het boek redelijk verkocht, bleef de hype uit. Maar kun je een boek van de beroemdste auteur ter wereld nog onbevo…Lire la suite

Geheime Rowling eind 2013 in Nederlandse vertaling

Meulenhoff Boekerij kocht de vertaalrechten op een misdaadroman. Een gouden daad, nu die van de hand van J.K. Rowling blijkt te zijn.

Jackpot voor uitgeverij ­Meulenhoff Boekerij! Nog voor de wereld wist dat Robert ­Galbraith een nom de plume van J.K ­Rowling is, kocht adjunct­uitgever Rienk Tychon de Nederlandse vertaalrechten op The cuckoo's calling. En nee, hij wist ook van niets. De uitgeverij, onderdeel van de Lannoo-groep, gaf ook ­Rowlings eerste roman voor volwassenen uit, maar er is geen sprake van voorkennis, zegt Tychon. 'Doordat we Een goede raad uitgaven, hebben we een goede relatie met ­Rowlings agent, maar dat is alles. Haar agent stuurde ons het boek op, exclusief, en zei er alleen bij dat hij graag wou dat wij het uitgaven. De enige die wist hoe de vork in de steel zat, was de Engelse uitgever, die Rowling begeleidde bij het schrijven.'

Tychon las het manuscript en zag dat hij een heel goede misdaadroman in handen had. ­'Cormoran Strike is een invalide Afghanistanveteraan, een echte anti-held. Al lezend krijg je meer en meer sympathie voor hem. Ik voelde snel dat dit een hoofdpersoon is die…Lire la suite

J.K. Rowling als dubbelschrijfster

J.K. Rowling had liever nog wat langer in anonimiteit aan haar carrière als misdaadauteur gewerkt. 'Het was fantastisch om zonder hype te kunnen publiceren.'

'Een bevrijdende ervaring', zo noemt succesauteur J.K. Rowling de publicatie in april jongstleden van haar eerste misdaadroman The cuckoo's calling. Ze publiceerde hem onder de naam 'Robert Galbraith' en oogstte er mooie lof door bij kranten als The Times, die een goeie honderd woorden over had voor dit 'sprankelende debuut'.

Niemand vermoedde dat achter deze debuutroman de schrijfster van de Harry Potter-reeks schuil ging. Dat Rowling met het idee speelde om een misdaadroman te schrijven, was bekend, maar de sterk gehypete publicatie van haar eerste roman The casual vacancy in september 2012 had blijkbaar iedereen in de waan gebracht dat ze daar voorlopig niet aan toe was.

De krant The Times reageerde echter alert op het algemene gevoel dat de auteur van de nieuwe detectiveroman geen debutant kon zijn. Daarvoor schreef 'hij' te goed en was 'hij' te gedetailleerd in zijn omschrijving van vrouwenkleren. Diverse andere misdaadauteurs hadden hun verbazing uitgedrukt over d…Lire la suite

J.K. Rowling is meer dan de bedenkster van Harry P.

Vorig jaar publiceerde J.K.Rowling haar eerste roman voor volwassenen: 'Een goede raad'. Nu volgt, onder een schuilnaam, een detectiveroman: 'The Cuckoo's Calling'. Een aanrader.

Het verhaal is overbekend: Harry Potter maakte van de werkloze moeder J.K. Rowling als bij toverslag een miljardaire. Maar Joanne Rowling wil meer zijn dan een mediafenomeen, ze wil erkenning als schrijfster. Met 'The Cuckoo's Calling' bewijst ze opnieuw dat ze een volbloed auteur is. En anders dan bij 'Een goede raad' zijn deze keer de critici unaniem lovend.

Rowling publiceerde het boek nochtans onder een pseudoniem: Robert Galbraith (een verwijzing naar de linkse econoom J.K. Galbraith). Toen het uitkwam, was het geen immens verkoopssucces, tot twee weken geleden bekend raakte wie de auteur was. Tot ergernis overigens van Rowling, die het advocatenkantoor dat het pseudoniem lekte, met succes voor de rechtbank sleepte. Op de Nederlandse vertaling is het wachten tot 15 oktober.

'The Cuckoo's Calling' is alweer - net zoals de Potterboeken en zoals 'Een goed raad' - een erg Engels boek, dat gesitueerd is in het Londen van vandaag met zijn immense contrasten. Het rijke …Lire la suite

Deze roman over het onderzoek van privédetective Cormoran Strike naar de plotselinge dood van een bekend fotomodel bleek drie maanden na verschijnen de onder het pseudoniem Robert Galbraith geschreven negende roman te zijn van J.K. Rowling (na de zeven Harry Potters en haar in 2012 verschenen roman 'The casual vacancy'*). De onthulling in juli zorgde voor een immense verkoopstijging van het boek dat aanvankelijk aardige beoordelingen kreeg, maar nauwelijks aansloeg. De hoofdfiguren, met naast Strike de effectieve uitzendkracht Robin, waren samen met sommige bijfiguren goed getroffen, de geringe vaart ging ten koste van de spanning, maar voor een 'debuut' was het met verrassend veel vertrouwen en professionalisme geschreven. Achteraf werden in de Engelse media natuurlijk legio 'aanwijzingen' gevonden: de grote bekendheid met mode (de auteur is een vrouw in plaats van een man), de scherpe tekening van de door Rowling gehate (riool)journalistiek, haar sympathie voor getroubleerde persona…Lire la suite

À propos de Robert Galbraith

Robert Galbraith (aussi orthographié Caubraith) est un logicien écossais, né en 1483, mort à Édimbourg le 27 janvier 1544. Il est l'auteur du Quadrupertitum in oppositiones, conversiones, hypotheticas et modales.

Galbraith dialecticien

Membre des cercles de John Mair, Robert Galbraith encourage son maître à publier son traité de Logique vers 1506 et publie son ouvrage propre quelques années plus tard. Cet ouvrage en quatre parties sur les oppositions, les conversions et les propositions hypothétiques et modales, publié à Paris par Josse Bade en 1510, est réédité en 1516.

Galbraith affirme y avoir résolu tous les problèmes de dialectique. Un autre livre de lui, le Liber Caubraith, de nature juridique, n'a pas survécu, semble-t-il.

Professeur de droit romain au collège de Coqueret…En lire plus sur Wikipedia