De Leesjury

De Leesjury is een leesclub voor kinderen en jongeren waarin je een aantal boeken leest en er met je leeftijdsgenoten over kan praten. Daarna kies je je favoriet. 

Hoe werkt de Leesjury?

In de Leesjury lees je tussen september en april een aantal boeken. Je denkt erover na en praat erover, vaak met andere leeftijdsgenoten in je leesgroep. Daarna kies je je favoriete boek en is het tijd om te feesten! 

Gezocht: vrijwilliger begeleider leesclub

Voor de Leesjury, de leukste leesclub van het land, zoeken we vrijwilligers die op een ludieke manier kinderen begeleiden bij het lezen van acht genomineerde boeken.

Tip: studenten lerarenopleiding kunnen hierbij interessante ervaring opdoen.

Ben jij gebeten door jeugdliteratuur en wil je wat tijd vrijmaken om jouw enthousiasme te delen met kinderen met eenzelfde passie? Heb je vragen of wens je meer info? Contacteer ons dan als de bliksem. 

Hoe werkt de Leesjury?

Je leest de boeken

Welke boeken lees je?

Welke boeken je leest, hangt af van je groep. In de Leesjury zijn er zeven groepen, die aansluiten bij je leeftijd. Elke groep heeft zijn eigen leeslijst. Je kiest zelf in welke groep je meeleest. Liever eentje lager of hoger dan je leeftijd? Dat mag. Of twee tegelijk? Dat kan ook! 

  • Groep 1: 4 tot 6 jaar (tweede en derde kleuterklas)
  • Groep 2: 6 tot 8 jaar (eerste en tweede leerjaar)
  • Groep 3: 8 tot 10 jaar (derde en vierde leerjaar)
  • Groep 4: 10 tot 12 jaar (vijfde en zesde leerjaar)
  • Groep 5: 12 tot 14 jaar (eerste en tweede middelbaar)
  • Groep 6: 14 tot 16 jaar (derde en vierde middelbaar)
  • Groep 7: 16 tot 18 jaar (vijfde en zesde middelbaar)

 

Moet je alle boeken op je lijst lezen?

In principe lees je elk boek op de lijst van jouw leeftijdsgroep. Alleen zo kan je ze eerlijk met elkaar vergelijken. Maar als je een boek écht niet goed vindt, gaan we je niet dwingen om het van de eerste tot de laatste pagina uit te lezen. Lees er een stukje in, tot je weet waarom het niks voor jou is.

Wanneer lees je de boeken?

Een leesjaar van de Leesjury begint meestal in september. Inschrijven bij een leesgroep kan gewoonlijk vanaf de zomer tot het begin van het schooljaar. Internetjurylid word je wanneer je wil. Iedereen heeft tot april om alle boeken op je lijst te lezen en om te stemmen.

Hoe en waar praat je over de boeken?

In de Leesjury doe je meer dan lezen! Je denkt ook na over wat je van het boek vindt. Is het een leuk boek? Waren sommige dingen moeilijk? Wat vind je van de illustraties? Je kan je mening online geven bij elk boek, je kan in een leesdagboek bijhouden wat je leest, of je kan er met andere juryleden over praten in een leesgroep.

Als lezen niet zo vlot gaat

Iedereen die wil, kan meedoen met de Leesjury. Ook als lezen niet zo vlot gaat. Samen met Luisterpunt zorgen we er voor dat alle boeken vanaf groep 2 ook als Daisy-luisterboek, als grootletterboek en in braille beschikbaar zijn. 

Logo de Leesjury