Strip
Nederlands

De dulle Griet

+1
De dulle Griet
×
De dulle Griet De dulle Griet
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar, Vanaf 12-14 jaar
Ballonstrips en cartoons.
Extra onderwerp
AVV
Titel
De dulle Griet
Auteur
Willy Vandersteen
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Standaard, 2006
58 p. : ill.
ISBN
9789002106934

Besprekingen

André Franquin (1924-1997) bepaalde vele jaren het gezicht van het stripweekblad Robbedoes. Zijn bekendste creatie is Guust Flater, de anti-held bij uitstek. Vanaf 1957 verschenen gag-strips over de onhandige kantoorhulp. En vanaf het begin vertederde het optreden van Guust de lezers. Zijn directe omgeving lijdt dan wel onder zijn luiheid, zijn experimenteerdrift en zijn passie voor dieren, maar de zorgeloosheid waarmee hij door het leven gaat, zich niet bekommerend om zijn, goed bedoelde, maar vaak een spoor van vernielingen achterlatende, daden maakt hem sympathiek. Ook de fraaie tekeningen, die naarmate de jaren vorderden een steeds grotere graad van perfectie bereikten, dragen daartoe bij. De plots zijn weliswaar vaak voorspelbaar, maar het genoegen dat Franquin had in het weer verzinnen van een andere wending straalt er vanaf. Vrijwel tijdloze humor die blijft aanspreken.

Over Willy Vandersteen

Willebrord Jan Frans Maria (Willy) Vandersteen (Antwerpen, 15 februari 1913 – Edegem, 28 augustus 1990) was een Belgische striptekenaar. Hij is vooral bekend als bedenker en oorspronkelijke tekenaar van de stripreeks Suske en Wiske, waar hij tot in de jaren zestig nauw bij betrokken was.

Biografie

Jeugd

Willy Vandersteen, geboren op het Stuivenbergplein als Willebrord Jan Frans Maria Vandersteen, groeide op in de Antwerpse volkswijk De Seefhoek als zoon van een beeldhouwer/ornamentmaker. Zijn tekenaanleg en fantasie waren tijdens zijn kindertijd al opvallend. Hij tekende wielerwedstrijden op de stoep van de August Sniedersstraat en bedacht verhalen en toneelstukjes die zijn leeftijdsgenoten vervolgens naspeelden. De jongen verslond boeken en droomde op school regelmatig weg tijdens de lessen geschiedenis. Toen hij eens over de kruistochten geleerd had, trokken hij en enkele kindere…Lees verder op Wikipedia