Besprekingen

Een pantoffelheld

Roman. Walter van den Broeck is vijftig jaar schrijver. Hij gaat onverminderd door.

Walter van den Broeck (78) blijft zijn familiegeschiedenis uitspitten. In zijn nieuwe roman Niets voor de familie duikt hij in het leven van zijn stiefoom Jan Jaak Jacobs en zijn tante Leen. Jacobs (1909-1991) was een architect die vooral modernistische woonhuizen bouwde, maar nooit een grote carrière nastreefde. Hij was een bescheiden man die eigenlijk kunstschilder wilde worden, maar onder druk van zijn ouders voor de architectuur koos. Hij trouwde met een gescheiden tante van Walter van den Broeck en werd zo de stiefvader van ­Hugo Wouters, die later bekend zou worden als de dichter Hugues C. Pernath.

In Niets voor de familie bouwt Van den Broeck een klein monument voor een man die hij beschrijft als de 'zachtmoedigheid zelve' maar ook als een 'timide pantoffelheld'. Dat doet hij in zijn typische volkse, humoristische stijl die eerdere werken als de roman Brief aan Boudewijn en het toneelstuk Groenten uit Balen zo succesvol maakten. Soms dreigt de noodzakelijke…Lees verder

Walter van den Broeck (1941), de éminence grise van de Vlaamse literatuur, dook voor dit boek weer eens in de eigen familiegeschiedenis – zoals eerder in ‘Aantekeningen van een stambewaarder’*. Hij beschrijft de levens van zijn tante Leen en haar tweede echtgenoot Jaak Jacobs. De eerste was een hysterische dame, de tweede een ingetogen man die eigenlijk kunstenaar wilde zijn, maar vooral als architect een bescheiden naam vestigde in het Antwerpse. Leen had uit haar eerste huwelijk een zoon, die bekend zou worden als de experimentele dichter Hugues C. Pernath. Hun verhaal begint met een proloog, daarna volgt een deel over oom Jaak, dan over tante Leen, vervolgens over hun huwelijksleven en ten slotte is er een korte epiloog. Probleem is dat het boek na een sprankelend begin een bij vlagen uitermate warrig vervolg krijgt. Vooral het leven van Jaak wordt – op basis van brieven – rommelig beschreven. De tekst is blijkbaar niet geredigeerd (heet Jaaks moeder Julia of Maria?), er staan rare…Lees verder

Over Walter van den Broeck

Walter Stefaan Karel van den Broeck (Olen, 28 maart 1941) is een Vlaams roman- en toneelschrijver.

Biografie

Walter van den Broeck werd geboren op 28 maart 1941 als zoon van een Duitse moeder en een vader met een Vlaamse en Mexicaans-Filipijnse achtergrond. Hij groeide op in de cité naast de koperfabriek in Olen, waar zijn vader werkte. Walter begon zijn loopbaan als leraar Nederlands en geschiedenis in het Vlaamse Rijksonderwijs. In 1974 nam hij ontslag en werd hoofdredacteur van het gratis weekblad Turnhout Express. Hij richtte samen met Frans Depeuter en Robin Hannelore in 1965 het tijdschrift Heibel op, dat kritisch, humoristisch en polemisch gevestigde literaire waarden op de korrel nam.

In 1965 trouwt hij met Eliane de Winter, met wie hij in 1966 twee kinderen kreeg: Stefan (de latere schrijver) in januari en Karl (de latere journalist) in december.

Na een aantal autobiografisch geti…Lees verder op Wikipedia