Boek
Nederlands

Verstrengeld : over mijn moeder, de liefde en New York

Ook verschenen als Een hechte band: herinneringen van een vrouw

Vivian Gornick (auteur), Jonathan Lethem (inleider), Caroline Meijer (vertaler)
+1
Verstrengeld : over mijn moeder, de liefde en New York
×
Verstrengeld : over mijn moeder, de liefde en New York Verstrengeld : over mijn moeder, de liefde en New York

Verstrengeld : over mijn moeder, de liefde en New York

Ook verschenen als Een hechte band: herinneringen van een vrouw

Memoires van de joods-Amerikaanse feministe en auteur Vivian Gormick (1935) over haar persoonlijke ontwikkeling, het leven in New York en de complexe relatie met haar moeder.
Titel
Verstrengeld : over mijn moeder, de liefde en New York
Ook verschenen als
Een hechte band: herinneringen van een vrouw
Auteur
Vivian Gornick
Inleider
Jonathan Lethem
Vertaler
Caroline Meijer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Fierce attachments : a memoir
Uitgever
Amsterdam: Nijgh en Van Ditmar, 2016
237 p.
ISBN
9789038802169 (paperback)

Besprekingen

Gered door het schrijven

Memoir. 'Ik leerde al jong dat het leven ofwel tsjechoviaans is ofwel shakespeariaans. Bij ons thuis was dat een uitgemaakte zaak.' In Een vrouw apart. En de stad is Vivian Gornick gevat als immer. Hoog tijd dat het Nederlands taalgebied haar in de armen sluit.

 

In de Verenigde Staten is Vivian Gornick - intussen 84 jaar - quasi een literaire beroemdheid, als bekend essayist en feministisch icoon. In het Nederlands taalgebied sijpelt haar werk maar druppelsgewijs door, maar daar komt deze zomer vermoedelijk verandering in. In juni verschijnt Het einde van de liefdesroman (oorspronkelijk verschenen in 1997), waarin Gornick haar licht laat schijnen op liefde in de boeken van onder anderen Jean Rhys, Willa Cather en Raymond Carver. En in september volgt haar nieuwste werk, Onvoltooid werk. Aantekeningen van een chronische herlezer (2020).

 

Twee boeken van Gornick zijn al in het Nederlands vertaald, allebei memoires: Een vrouw apart. En de stad en Verstrengeld. In die laatste, die voor het eerst verscheen in 1987 onder de titel Fierce attachments en volgens The New York Times de beste memoir is van de afgelopen vijftig jaar, springt Gornick heen en weer in de tijd. Ze wandelt als 45-jarige met haar 77-jarige m…Lees verder

Onverbloemd eerlijk geschreven 'memoir’ van de joods-Amerikaanse feministe en auteur Vivian Gormick (1935) over haar persoonlijke ontwikkeling, het leven in New York en de complexe relatie met haar moeder. Als meisje leeft Vivian in de Bronx, in een door joodse arbeidsgezinnen bewoond woonblok. Op haar dertiende overlijdt haar vader. Vanaf dat moment groeit er tussen Vivian en haar moeder een symbiotische relatie die zowel liefdevol is als destructief. Vivian wordt door haar moeder geclaimd met een intensiteit die culmineert naarmate Vivian volwassen wordt. Als Vivian gaat studeren wordt haar leergierigheid weggehoond. Haar eerste afspraakjes met jongens worden woedend bestreden. Het mooie van deze memoir is dat Gormick blijft proberen haar moeder te begrijpen en oog heeft voor de sterke kanten van haar karakter. Na een huwelijk en twee mislukte relaties met uiteenlopende mannen (kunstenaar, therapeut en vakbondsman) blijft Vivian met haar moeder verstrengeld in een verbintenis van li…Lees verder

Over Vivian Gornick

CC BY 3.0 - Foto van/door librairie mollat

Vivian Gornick (14 juni 1935, New York) is een radicaal feministische Amerikaans schrijfster en journaliste. Haar bekendste boek Fierce Attachments gaat over haar moeizame relatie met haar moeder, met wie ze al wandelend in het reine probeert te komen. Critici noemen haar de schrijfster met de warmste stem over het leven in grootstedelijk Amerika.

Gornick begon haar loopbaan bij The Village Voice en schrijft essays en kritieken voor kranten als The Nation en The New York Times. Ze heeft elf boeken op haar naam staan. Daarnaast geeft zij cursussen non-fictie schrijven aan diverse universiteiten.

Jeugdjaren en vorming

Gornick groeide op in The Bronx, als dochter van Oekraïnse immigranten. Haar jeugd speelde zich af in een flatgebouw met uitsluitend andere Joodse Amerikaanse gezinnen. De vrouwen die hier de lakens uitdeelden hadden een scherpe tong en roddelden veelvuldig. Tegel…Lees verder op Wikipedia