In dit derde deel van De Beproeving vormt Nick Andros een team met de geestelijk onvolwaardige Tom Cullen. Na de verschrikkingen van Kapitein Trips lijkt een fietstochtje door Nebraska een welkome afleiding. Toch? Jawel, maar niet als het tornadoseizoen voor de deur staat en als de duivel zelve alles en iedereen in de gaten houdt, en manipuleert. En niet iedereen die Nick en Tom onderweg tegenkome
Titel
De overlevenden
Scenarist
Roberto Aguirre-Sacasa
Illustrator
Mike Perkins
Naar het werk van
Stephen King 1947-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Soul survivors
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2011
136 p. : ill.
ISBN
9789024533244 (hardback)

Besprekingen

Dat er na de vele verfilmingen van het werk van Stephen King ook verstrippingen van zijn werk gemaakt zouden worden, lag eigenlijk voor de hand. Kings boeken hebben zo’n sterk visueel potentieel dat ze erom smeken in beeld te worden gebracht. Overigens is King zelf ook een stripliefhebber.
Wat ‘De beproeving’ zo sterk maakt is de grimmigheid waarmee King hier uit de hoek komt, gecombineerd met de gevoeligheid die hij in de reeks aan de dag legt. In De overlevenden pikken we in op een moment dat 99 procent van de mensheid gestorven is aan een dodelijk, griepachtig virus, genaamd ‘Captain Trips’. In de reeks maken we mee hoe de overlevenden zich proberen te organiseren na deze catastrofe. Dat doen ze in diverse korte hoofdstukken, waarin we telkens andere personages leren kennen en waarderen. Naarmate het verhaal vordert, merken we meer en meer hoe hun verhaallijnen elkaar beginnen te kruisen. Het is verhaaltechnisch heel knap werk, en ook de karaktertekening mag er zijn.
Lees verder
Het gegeven van 'De beproeving' komt vaak voor in films en thrillers: de Amerikaanse overheid experimenteert met chemische oorlogvoering en het dodelijke virus ontsnapt uit een laboratorium. De overlevenden dwalen rond in een bijna uitgestorven, post-apocalyptische wereld. Het handjevol personages dat immuun is voor het virus droomt allemaal hetzelfde: ze moeten zich melden bij een oude, gelovige vrouw: Moeder Abigail. Zij lijkt de enige toevlucht te zijn voor de andere persoon in hun dromen: de duivel die in de persoon van Randall Flagg op aarde rondloopt. Het verhaal van 'De beproeving' is klassiek, maar daarom niet minder spannend. Het wordt professioneel verteld en is ook professioneel getekend. De gladde, realistische stijl van Perkins is bijzonder expliciet en misschien iets te Amerikaans voor de Nederlandse lezer. Ondanks de samenvatting van het voorgaande voorin is dit deel niet afzonderlijk leesbaar.

Over Roberto Aguirre-Sacasa

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Gage Skidmore

Roberto Aguirre-Sacasa (Washington D.C., 15 november 1973) is een Amerikaans toneelschrijver, scenarioschrijver en comicsauteur.

Roberto Aguirre-Sacasa schrijft comics voor Marvel Comics, waaronder de stripserie The Sensational Spider-Man (vol. 2), is Chief Creative Officer bij Archie Comics, schreef mee aan scenario's voor afleveringen van de Amerikaanse televisieseries Glee, Big Love, Looking en Riverdale, was de auteur van meerdere toneelstukken en schreef het scenario voor de langspeelfilm Carrie, de filmadaptatie van het gelijknamige boek van Stephen King.

Externe link

  • (en)  Roberto Aguirre-Sacasa in de Internet Movie Database
Lees verder op Wikipedia