Boek
Nederlands

Vuurgeesten : roman

R.O. Kwon (auteur), Jeske van der Velden (vertaler)
Titel
Vuurgeesten : roman
Auteur
R.O. Kwon
Vertaler
Jeske van der Velden
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The incendiaries
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2020
215 p.
ISBN
9789029539708 (paperback)

Besprekingen

Wat doet Phoebe in godsnaam bij die sekte?

In haar debuutroman De vuurgeesten gaat de Koreaans-Amerikaanse R.O. Kwon op zoek naar de drijfveren van religieuze terroristen, en voor een keertje zijn het geen moslims.

Op het dak van een New Yorks flatgebouw zit een stel jongeren. Ze houden de klok nauwgezet in de gaten, tellen af en barsten in juichen uit wanneer even verderop een ziekenhuis de lucht in gaat. Er worden wijnflessen opengetrokken en er wordt getoost. Dat dit het begin moge zijn van een glorierijke campagne, lachen ze, waarbij nog veel meer abortusklinieken een autobom voor de deur krijgen.

De jongeren maken deel uit van een Koreaans-Amerikaanse sekte van fundamentalistische christenen die geleid wordt door John Leal, een student die op een dag naar het zuiden van China trok om van daaruit Noord-Koreaanse vluchtelingen naar Seoel te smokkelen, in een Noord-Koreaans heropvoedingskamp belandde en omwille van zijn Amerikaanse nationaliteit na drie maanden terug naar China werd gestuurd. John Leal werd er een gelouterd man door, iemand die altijd op blote voeten loopt en zijn christelijke boodschap als een nieuwe Jezus brengt, langzaam en vol mededogen.

Op een dag krijgt …Lees verder

Genuanceerde en veelgelaagde debuutroman van de Koreaans-Amerikaanse auteur (1983). Will Kendall, student aan een van Amerika’s elite-universiteiten, probeert te begrijpen waarom zijn half-Koreaanse vriendin Phoebe Lin, lange tijd het feestbeest op de campus, steeds meer betrokken raakt bij een religieuze sekte (‘Jejah’ genaamd) die onder leiding staat van de charismatische John Leal. Is het omdat ze zich schuldig voelt over de dood van haar moeder? Will, een atheïst met spirituele fantoompijn, begrijpt het hierdoor deels. Hij loopt zelfs een tijdje mee, maar na één kritische vraag en een wanhoopsdaad verlaat Phoebe hem. Als de groep uiteindelijk een bomaanslag op enkele abortusklinieken pleegt en zij als hoofdverdachte wordt gezien, kan hij dat niet geloven. In korte in retrospectief geschreven hoofdstukken sticht de auteur bewust verwarring door foute persoonsvormen en verschillende perspectieven te mengen. De thema’s geloof, verlies, schuld, twijfel en liegen komen genuanceerd en g…Lees verder

Wat drijft de sekteleden?

Opmerkelijke debuutroman van de Amerikaans-Koreaanse R.O. Kwon.

Sektarisme is in Amerika, met zijn talloze religieuze demoninaties, altijd een populair literair onderwerp geweest. Een van de bijzonderste boeken op dit gebied is 'Wise Blood' (door John Huston verfilmd) van de vroeggestorven schrijfster Flannery O'Connor, over een krankzinnige eenmanssekte van een uit de verwoestende oorlog teruggekeerde zonderling. De daar gesuggereerde gedachte dat er een ontwrichtende, nihilistische ervaring ten grondslag moet liggen aan deelname aan een sekte proef je ook in 'Vuurgeesten', het in Amerika de hemel ingeprezen, opmerkelijke debuut van de Amerikaans-Koreaanse R. O. Kwon.

Hoofdpersoon Phoebe geeft zichzelf de schuld van de dood van haar moeder bij een auto-ongeluk en laat zich, langzaam maar onontkoombaar, inpalmen door de Jejah-sekte, een christelijke, voornamelijk door Koreaanse immigranten bevolkte club fanatici onder leiding van hun charismatische leider John Leal. Ook Phoebe's vriend Will, met een eveneens getroubleerde geschiedenis, d…Lees verder