Boek
Nederlands

Zeepsop

Ray Goossens (auteur), Raoul Cauvin (auteur), Ilse Uyttendaele (bewerker)
Als Musti zijn moeder helpt met de was drinkt de dorstige mevrouw Schildpad van het zeepsop en wordt ziek. Prentenboek in oblong formaat met kleurenillustraties uit de animatieserie. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Ziek zijn, Helpen
Titel
Zeepsop
Auteur
Ray Goossens Raoul Cauvin 1938-2021
Bewerker
Ilse Uyttendaele
Illustrator
LittleBigMachine
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Groot-Bijgaarden: Paradiso.books, 2007
[20] p. : ill.
Aantekening
Gebaseerd op de televisieserie 'Musti'
ISBN
9789089170033 (hardback)

Besprekingen

Ook het populaire figuurtje Musti ontsnapte eind 2007 niet aan de nieuwste computertechnieken en kreeg een 3D-jasje aangemeten. Want hoewel Ray Goossens Musti al in 1945 voor de eerste keer uit zijn tekenpen toverde, is het katje in de loop der jaren nauwelijks veranderd en gerestyled (dit in tegenstelling tot bv. Garfield). Tegelijk met de start van de nieuwe 3D-serie op Ketnet eind 2007, werden ook een zestal boekjes gelanceerd waarin de nieuwe Musti en haar vriendjes (Meneer Konijn, Mevrouw Schildpad en Meneer Hond) in hun driedimensionale glorie te bewonderen zijn.

In De regenmaker is het volop zomer en heeft het al dagen niet meer geregend. Mevrouw Schildpad ligt te puffen in haar schild, totdat Musti haar nat spuit met de tuinslang. Ook Meneer Konijn kan wel wat afkoeling en een douche gebruiken, maar de waterpret duurt slechts tot de waterput leeg is en de vrienden zich genoodzaakt zien binnen te gaan spelen. De verdwenen plank gaat over Meneer Hond die ee…Lees verder
Als Musti zijn moeder helpt met de was drinkt de dorstige mevrouw Schildpad het zeepsop op en wordt ziek. Meneer konijn neemt haar mee naar zijn hol om haar te verzorgen. 'Nooit zomaar van iets drinken' is de les die mevrouw Schildpad meekrijgt. Hoe het verder met haar afloopt, wordt niet duidelijk. Kleurrijk prentenboekje in oblong formaat met stevige bladzijden. Weinig origineel verhaaltje met computeranimaties van een soort speelgoed in een statige sfeer. Mama is erbij, maar is afwezig als er calamiteiten zijn. De tekst onder aan de plaatjes is vooral in dialoogvorm met moeilijke woorden ('wasdraad'). Het figuurtje Musti* bestaat al vanaf 1968 in boekvorm, op cd-romspelletjes en in filmpjes op tv en dvd. De tekenfilmachtige sfeer van de belevenissen van het poesje deed altijd al meteen aan het Bruna-Nijntje denken. Nu Musti de laatste jaren in 3D wordt uitgevoerd is de gelijkenis nog groter. Oudere peuters en kleuters die Musti kennen van de commerciële zenders zullen het boekje we…Lees verder

Over Ray Goossens

Ray Goossens (Merksem, 26 oktober 1924 - Deurne, 10 december 1998) was een Vlaamse animator. Hij is vooral bekend als de bedenker van Musti en Plons de kikker.

Zijn eerste animatiestudio stichtte hij in 1940 te Antwerpen, Animated Cartoons. Hoewel de tekenfilms succes hadden moest de studio wegens geldgebrek na een paar jaar alweer sluiten. Na de oorlog was hij actief als illustrator en striptekenaar van onder meer de gagreeksen Tijl Uilenspiegel, Jeepke's Avonturen en Meneer Snor.

Vanaf 1959 werd hij zes jaar lang artistiek directeur van de Belvision-studio te Brussel. In 1965 verlaat hij Belvision om opnieuw autonoom te kunnen werken. Op het einde van de jaren 60 wordt hij echter weer artistiek directeur, deze keer bij de studio's van uitgeverij Dupuis: TVA. Bij de TVA-Dupuis-studio realiseert hij verscheidene films en televisieseries voor kinderen.

Goossens was ook betrokken bij veel tekenfilmverfilmingen van bekende stripreeksen, zoals …Lees verder op Wikipedia