Strip
Nederlands

Korte sladood

Raoul Cauvin (scenarist), Laudec (illustrator)
In de reeks:
Stefan; 5
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Extra onderwerp
strips, Zonder genre
Titel
Korte sladood
Scenarist
Raoul Cauvin 1938-2021
Illustrator
Laudec
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Quelle mouche le pique?
Uitgever
Charleroi: Dupuis, 1992
48 p. : ill.
ISBN
90-314-1469-7

Besprekingen

Zestien verhaaltjes van een tot vier pagina's over de circa 10-jarige Cédric, zijn ouders en de bij hen in huis levende, begrijpende opa. Herkenbare voorvallen van alle dag worden met milde humor beschreven: een schoolfeestje, hoofdluis, eerste communie, en vooral verliefdheid (van Stefan op zijn klasgenootje Chen). Zijn jeugd parafraserend tracht opa Cédric enkele levenswijsheden bij te brengen, vaak over zijn hoofd tot zijn ouders gericht. Met dit laatste mikken auteurs niet alleen op 10-12-jarigen, maar ook op een oudere lezerskring. Niet de slechtste uit het vooral door 'Jan, Jans en de kinderen' bekende genre. Getekend in de uit de 'Robbedoes'-stal bekende karikaturale stijl, gekleurd in pasteltinten. Op de voorkant een cartoon waarin Cédric de vlieg op de neus van zijn dommelende grootvader met een vliegenmepper te lijf wil.

Over Raoul Cauvin

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Frantogian

Raoul Cauvin (Antoing, 26 september 1938 – 19 augustus 2021) was een Belgisch scenarioschrijver van stripverhalen. Hij was een van de productiefste scenarioschrijvers van België.

Levensloop

Hij studeerde steendrukkunst aan het Sint-Lucasinstituut te Doornik. In 1960 werd hij aangenomen bij uitgeverij Dupuis, aanvankelijk als letteraar en later als cameraman in de tekenfilmstudio van Dupuis. Stilaan begon hij ook scenario's te schrijven. 1968 was het jaar van zijn doorbraak, toen het stripblad Robbedoes van Dupuis nood had aan nieuwe scenaristen. In 1969 verscheen het eerste verhaal van De Blauwbloezen, dat hij schreef voor Salvérius. Deze westernstrip vormde het antwoord op het vertrek van Morris en zijn strip Lucky Luke naar stripblad Pilote en uitgever Dargaud. In 1974 schreef hij voor tekenaar Lambil het toonaangevende Arme Lampil, een autofictie waarin hij samen met de tekenaar de hoofdrol speelde. De stri…Lees verder op Wikipedia