Boek
Nederlands

Naar de maan

Rachel Frederix (auteur), Jeff Broeckx (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Als Musti hoort dat hij met zijn ouders per vliegtuig op vakantie gaat, droomt hij 's nachts dat hij per raket naar de maan vliegt. Prentenboekje met eenvoudige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Maan, Dromen
Titel
Naar de maan
Auteur
Rachel Frederix
Illustrator
Jeff Broeckx
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Standaard, 2011
[20] p. : ill.
Aantekening
Gebaseerd op de televisieserie 'Musti'
ISBN
9789002244230 (hardback)

Besprekingen

Het vriendelijke poesje Musti is zo'n figuur die van de ene generatie op de volgende wordt doorgegeven. De ouders die er zelf als kind van genoten, kopen de boekjes nu voor hun eigen kroost. Musti is een witte kat die een beetje op Hello Kitty en Nijntje lijkt en ook in diezelfde periode het levenslicht zag. Het figuurtje wordt door dikke zwarte lijnen omrand, heeft afgeronde vormen, twee strepen als snorharen en een mond die op een kruisjessteek lijkt. Musti heeft een ietwat stereotiepe moeder en vader, en enkele andere dieren (zoals Meneer Konijn) als vrienden. Hij woont met zijn familie in een eenvoudig en mooi huis, dat fragmentarisch wordt weergegeven met de belangrijkste onderdelen zoals de deur, de schouw, in een karakteristieke witte leegte. De avonturen van Musti gaan iets verder uit zijn warme thuis de wereld in, en spelen zich af op de boerderij, in de dierentuin en bij een goochelaar. In Naar de maan mag Musti met zijn ouders op reis met een echt vliegtuig. Daar is …Lees verder
Als Musti van zijn ouders hoort dat ze met het vliegtuig op vakantie zullen gaan, is hij erg opgewonden. Zo erg, dat hij 's nachts droomt dat hij met een raket naar de maan vliegt en daar een vlaggetje kan planten. Vierkant prentenboek met als hoofdpersoon het overbekende katertje Musti. Eind jaren zestig was Musti voor het eerst op de Vlaamse televsie te zien; inmiddels is een vernieuwde 3D-animatieserie die o.a. op Ketnet is uitgezonden. Het boekje is een zelfstandig te lezen deeltje uit een lange reeks*, gebaseerd op de televisieserie. De illustraties in harde kleuren tegen een witte achtergrond zijn zeer gestileerd en clichématig; ze vertonen weinig sfeer. De pagina's die zich 's nachts afspelen, zijn blauw en hebben een witte letter. De drie- tot zesregelige tekst staat in een duidelijke, schreefloze letter in de illustraties. Het verhaaltje is stilistisch niet erg sterk en inhoudelijk ook vrij matig. Bedoeld voor peuters, maar daar is het taalgebruik redelijk moeilijk voor. Vana…Lees verder

Over Rachel Frederix

Rachel Frederix (Zolder, 2 november 1948) is een Vlaamse voormalig omroepster, stemactrice en scenariste.

Rachel Frederix was van 1974 tot 1989 omroepster bij de toenmalige BRT. In de jaren 90 sprak ze de stemmen in van de kinderserie Musti. Ze schreef daarnaast ook de scenario's van de boekjes van Musti. In 2013 bracht ze haar eigen prentenboek uit: "Het meisje dat geen tranen had".

Ze is getrouwd met ex-journalist en voormalig BRT-chef Jan Ceuleers. Samen hebben ze een dochter.

Trivia

Naar aanleiding van een speciale uitzending van De laatste show op 17 maart 2011, gewijd aan 1986 met bijhorende omroep aan het begin en einde, was Rachel Frederix nog één keer te zien als omroepster met de oude leaders uit de jaren 80.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties