Boek
Nederlands

Toen mijn vader een reus was

Pieter Van Oudheusden (auteur), Inge Bogaerts (illustrator)
+1
Toen mijn vader een reus was
×
Toen mijn vader een reus was Toen mijn vader een reus was
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een klein meisje (ik-figuur) beleeft allerlei avonturen met haar vader die in haar beleving zo groot en sterk als een reus is. Wanneer ze groter wordt, gaat het meisje steeds meer haar eigen weg. Prentenboek met poëtische, dromerige tekst en kleurentekeningen. Vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Toen mijn vader een reus was
Auteur
Pieter Van Oudheusden
Illustrator
Inge Bogaerts
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2016
[24] p. : ill.
ISBN
9789401435642 (hardback)

Besprekingen

Een klein meisje (ik-figuur) vertelt over haar vader: een reus met 'een kin vol struikgewas en luidruchtige voeten'. Het meisje mag op zijn schouders, hij gooit haar door de lucht en samen beleven ze fijne avonturen. Wanneer ze groter wordt, verandert hun verstandhouding en gaat het meisje langzaam maar zeker haar eigen weg. Een ontroerend, liefdevol verhaal over een vader-dochterrelatie. Per twee pagina's zijn er vier tot zes regels tekst, blauw gedrukt in een gangbaar, duidelijk lettertype. Het taalgebruik is vrij poëtisch en abstract. Kinderen zullen lang niet alles begrijpen. Ook zijn de behandelde thema's zoals het volwassen worden en het loslaten van de kindertijd wellicht lastig te vatten voor jonge kinderen. Het verhaal is royaal geïllustreerd met zachte, vrolijke aquareltekeningen die twee pagina's beslaan. We zien op de eerste bladzijden een grote vaderfiguur en een klein meisje met een rood tuinbroekje in verschillende situaties. Later is het meisje groter en niet meer alle…Lees verder

Toen mijn vader een reus was

In een poëtische sfeer vertelt het kleine meisje hoe ze haar vader als een reus beleefde: met een kin vol struikgewas, luidruchtige voeten en de beste knuffelarmen. Ze beleven samen mooie en leuke momenten. Geleidelijk ontgroeit ze 'het kind zijn' en kunnen ze elkaar recht in de ogen kijken.Het thema van intieme warmte en de groei naar volwassenheid, om dan zelf de wereld in te trekken, wordt hier fijngevoelig gebracht. In sfeervolle pasteltinten zien we hoe het kleine meisje leuke momenten beleeft met haar reuze papa. De illustraties zijn levendig en toch ook statisch, door de kinderlijk naïeve tekenstijl stralen ze vrolijkheid uit. De illustrator beklemtoont de reus door zijn keuze van perspectief. Een prentenboek om in dialoog te gaan met je kind.