Boek
Nederlands

Mijn schaduw en ik

Een jongen vertelt over zijn schaduw die overdag altijd bij hem is, maar waar blijft die schaduw 's nachts? Prentenboek met gekleurde illustraties in grove lijnen. Vanaf ca. 5 jaar.
Extra onderwerp
filosofie, prentenboeken
Titel
Mijn schaduw en ik
Auteur
Pieter Van Oudheusden
Illustrator
Isabelle Vandenabeele
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2006
[32] p. : ill.
ISBN
90-5838-285-0 9789058382856 (hardback)

Besprekingen

Als je het niet wist, heb je er wellicht nog geen oog voor gehad, maar je schaduw leidt een eigen leven. Merk hoe hij springerig over muurtjes glijdt, vóór je uit de hoek omdraait of over het hek andermans tuin in glipt terwijl jij er langs passeert. De jongen in dit prentenboek is beste maatjes met zijn schaduw, ook al verstopt die zich soms of moet de jongen hem aansporen hem niet voor de voeten te lopen. De schaduw gaat overal met hem mee, ook naar school, al zou hij liever gaan zwemmen of naar de speeltuin gaan. Maar 's nachts ontsnapt hij. Terwijl de jongen slaapt, zingt hij met de buurkatten in de dakgoot, reist hij op een kwartiertje tijd de wereld rond of gaat hij vissen in het park. Maar als de jongen wakker wordt, wacht de schaduw hem op, alsof hij nooit is weggeweest. En samen gaan ze naar school, de schaduw sleept slenterend achter hem aan. Maar ja, wat wil je ook na zo'n nacht.

Isabelle Vandenabeele laat silhouetten en schaduwen graag een autonome plaats in haar pr…Lees verder
Een jongetje vertelt over zijn schaduw die altijd bij hem is, tenminste overdag. De schaduw wordt heel wat eigenschappen toebedeeld; de jongen ziet hem als een soort vriendje: de schaduw is grappig, avontuurlijk, een durfal en heel nieuwsgierig (“Hij slaat onverwacht een straatje in, duikt over een muur en wandelt door de tuin van onbekende mensen.”). ‘s Nachts leidt de schaduw z’n eigen leven en verkeert in andere landen om ’s ochtends weer paraat te zijn. Op zich een leuk gegeven: een wat dromerig, filosoferend verhaal met leuke vondsten. De tekeningen zijn erg grof in dikke lijnen van bijna een halve centimeter; ze zijn druk, vol en wat grauw van kleur, waarschijnlijk ook ten gevolge van het dito papiergebruik. Ze hebben iets van linoleumsnedes. De tekst is duidelijk gescheiden van de platen en gedrukt in blauwe inkt. Uitgave vooral om, naast zelf lezen, voor te lezen en in groepsverband iets mee te doen. Vanaf ca. 5 jaar.