Boek
Nederlands

Het bos : het handboek voor elke boswandeling

Peter Wohlleben (auteur)
+1
Het bos : het handboek voor elke boswandeling
×
Het bos : het handboek voor elke boswandeling Het bos : het handboek voor elke boswandeling

Het bos : het handboek voor elke boswandeling

Informatie over o.a. flora en fauna, (wan)beheer van bos en wild en praktische zaken als spelmogelijkheden, risico's, oriëntatie, kleding.
Onderwerp
Bomen, Bossen, Bosfauna, Bosflora
Titel
Het bos : het handboek voor elke boswandeling
Auteur
Peter Wohlleben
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Gebrauchsanweisung für den Wald
Uitgever
Utrecht: Lev., © 2017
255 p.
ISBN
9789400508934 (paperback)

Besprekingen

De auteur, boswachter in de Eifel, beschrijft op een plezierige en interessante manier dat er in een bos zoveel meer is dan alleen maar bomen. Stapsgewijs komen er allerlei zaken aan de orde. Natuurlijk de verscheidenheid aan boomsoorten, maar vooral wat er daarnaast te zien is; a.h.w. het 'lezen' van het bos door goed te kijken en te luisteren. Naast dieren als herten en zwijnen gaat het ook over insecten als muggen en dazen; mogelijke gezondheidsrisico’s; risico’s bij onweer; het navigeren met behulp van plantengroei; de te gebruiken kleding; wat te doen mocht je verdwalen; spelmogelijkheden. Daarnaast gaan ook gedeelten over bosexploitatie en milieubeheer. En daar heeft de auteur een mening over die menig exploitant niet graag ziet: het vernielen van oerbossen; zware machines die de bodemstructuur totaal verstoren; de keuze van boomsoorten; het ontspoorde wildbeheer; bestrijden van insectenplagen. Er komt dus heel veel aan bod. De tekst (buiten het omslag geen illustraties) is gesc…Lees verder

Over Peter Wohlleben

CC BY 3.0 - Foto van/door JCS

Peter Wohlleben (°1964 in Bonn) is een Duitse boswachter en schrijver. Hij is een uitgesproken pleitbezorger voor een ecologisch en economisch duurzaam bosbeheer. Met zijn in 2015 gepubliceerde bestseller Het verborgen leven van bomen kwam hij wereldwijd in de belangstelling. Net als Stefano Mancuso beweegt Wohlleben zich in het grensgebied tussen wetenschap en filosofie, hetgeen door sommigen als “baanbrekend” wordt ervaren, door anderen als “onwetenschappelijk”. Deze controverse werkt door in de discussie rond plantenrechten.

Bibliografie

Peter Wohlleben schreef tientallen boeken en artikels, in het Duits. Daarvan zijn de volgende titels in het Nederlands vertaald:

  • Het verborgen leven van bomen. Lev. - A.W. Bruna, 2016. ISBN 9789400507326. Geïillustreerde editie, 2018. ISBN 9789400510227
  • Het innerlijke leven van dieren. Lev. - A.W. Bruna, 2016. ISBN 9789400508125
  • Het bos. Lev. - A.W. Br…Lees verder op Wikipedia