Gösta, een 28-jarige kinderpsycholoog die aan zijn eerste baan in een Zweeds dorpje begint, wil de aardigste persoon ter wereld zijn en helpt iedereen die hij ontmoet. Soms gaat het goed, maar niet altijd.
Titel
Gösta / regie en scenario Lukas Moodysson
Regisseur
Lukas Moodysson
Acteur
Vilhelm Blomgren Amy Deasismont Mattias Silvell
Taal
Zweeds
Uitgever
Lumière, © 2021
2 dvd-video's
Oorspr. opname
2019
Speelduur
12 x 30 min.
Aantekening
Zweeds gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
5407003483109

Besprekingen

Zweedse tragikomische serie (2019, 12 afleveringen). Verhaal en regie Lukas Moodysson (Fucking Åmål, Together, Lilja 4-ever, We are the best). Met Vilhelm Blomgren (Midsommar), Amy Deasismont (My skinny sister), Mattias Silvell en Clara Christiansson Drake (Gåsmamman). Een 28-jarige kinderpsycholoog uit Stockholm krijgt zijn eerste baan in een klein dorp op het Zweedse platteland, waar hij een hut midden in het bos huurt. Hij wil de aardigste persoon ter wereld zijn en altijd voor iedereen klaar staan. Soms komt hij daardoor voor lastige keuzes te staan, keuzes waarvan de gevolgen niet altijd even prettig zijn. Beoordeling: 7.4. Lex Mazereeuw (VPRO Cinema 13-7-’21): ‘Gösta lijkt zich (…) in de eerste afleveringen te presenteren als een absurdistische comedyserie voor fijnproevers. De humor is specifiek, de personages zijn wereldvreemd en de dialogen tamelijk surrealistisch. Maar al snel wordt duidelijk dat er meer onder de oppervlakte schuilt dan op het eerste gezicht het geval lijkt …Lees verder

Over Lukas Moodysson

CC BY 3.0 - Foto van/door Teemu Rajala

Lukas Moodysson (Malmö, 17 januari 1969) is een Zweeds schrijver en filmregisseur.

Loopbaan

In 1998 brak Moodysson door met de romantische tienerfilm Fucking Åmål (internationaal als Show me love uitgebracht). In de jaren erop maakte hij films in diverse stijlen en genres waaronder Tillsammans in 2000, een satire op het linkse Zweden van de jaren 70, Lilja 4-ever in 2002, een drama over mensenhandel en seksuele slavernij, en Ett hål i mitt hjärta uit 2004, een experimentele dramafilm met zeer expliciete seksuele beelden.

Hij wordt beschouwd als een van de beste en belangrijkste Zweedse filmregisseurs van zijn generatie.

Persoonlijk

Moodysson is getrouwd met striptekenares Coco Moodysson en heeft drie kinderen met haar.

Filmografie