Boek
Nederlands

Rapido in de stad

Joëlle Jolivet (illustrator), Jean-Luc Fromental (auteur), Pieter Van Oudheusden (vertaler)
Rapido is een rode bestelwagen die overal in de stad bestellingen rondbrengt. Zijn ronde brengt hem langs alle belangrijke plaatsen in de stad. Hij begint zijn ronde in de haven en passeert het hotel, de cinema, de school, het ziekenhuis en vele andere plaatsen.
Onderwerp
Steden, Bestelwagens
Titel
Rapido in de stad
Illustrator
Joëlle Jolivet
Auteur
Jean-Luc Fromental
Vertaler
Pieter Van Oudheusden
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Rapido dans la ville
Editie
1
Uitgever
[Amsterdam]: De Harmonie, 2011
[20] p. : ill.
ISBN
9789061699927 (hardback)

Besprekingen

Met Rapido in de stad sluit illustrator Joëlle Jolivet aan bij de talrijke zoek- en kijkboeken. Rode draad vormt de pakjesdienst Rapido, die in de stad vijftien bestellingen moet afleveren, van een nieuwe gloeilamp voor de vuurtoren of een kleerhanger voor de winkeldame tot een bol wol voor grootmoeder. Naarmate de ronde vordert, nadert Rapido de buitenwijken van de stad. Pas als het donker is, komt hij weer thuis.
Hoewel grote stukken van de zwart-witprenten zijn ingekleurd en de pagina’s goed zijn gevuld, maakt het boek een sobere indruk. Herkenbaar zijn de zwaar omlijnde tekeningen, resultaat van de linosnedetechniek die Jolivet gebruikt. Het kleurenpalet, met oranje, rood, petroleumblauw en grasgroen, spat minder van de pagina’s dan in bijvoorbeeld 10 kleine pinguïns, maar is hier wel functioneel en draagt bij tot de sfeer van een Zuid-Franse stad met haven.
Elke prent loopt over een dubbele pagina en toont een specifiek deel van de stad. Vaste waarde, en o…Lees verder
Rapido rijdt de hele stad door om snel spullen bij mensen te bezorgen. De een heeft een croissant besteld, de ander een globe en hij rijdt zelfs naar The Beatles, die een gitaar nodig hebben. Na zijn laatste bestelling zit de dag erop. Op de titelpagina is te lezen wat het rode bestelwagentje Rapido vandaag allemaal af moet leveren. Daarna volgt zijn ronde door de stad, waarbij door het omslaan van de flapjes duidelijk wordt wat Rapido op die plek moet leveren. Zonder de klepjes te openen, heeft het boek geen tekst. Per pagina zijn twee klepjes te openen, onder elk klepje staat beschreven waarom iemand dit voorwerp nodig heeft. Op elke pagina is heel veel te zien, je leert het leven in de stad goed kennen. De illustraties, linosnedes, bestaan uit dikke, zwarte lijnen. Ongeveer de helft van de vlakken in de tekeningen is wit gelaten, andere delen zijn ingekleurd in vier intense kleuren (oranje, lichtgroen, rood en blauwgroen). Het boek ziet er prachtig uit, de prenten zijn vol en druk …Lees verder

Rapido

De rode bestelwagen met opschrift ‘Rapido’ rijdt door de havenstad voor een hele waslijst aan leveringen: een bank, een projector, een weegschaal, … Achter elk van de flapjes zie je het personage dat staat te wachten op zijn of haar bestelling.
Zoals altijd zijn de linosneden van Joëlle Jolivet ware juweeltjes, ingekleurd met een beperkt maar schitterend kleurenpalet. Elk deel van de stad nodigt uit om te kijken naar alles wat er zich afspeelt, waarbij niet alleen de rode bestelwagen, maar ook een bromfiets een mogelijke rode draad is. Maar het systeem is niet echt makkelijk, of tegelijk ook te makkelijk. Bij het omslaan van elk flapje moet je raden welke bestelling Rapido hier moet bezorgen, maar tegelijk staat het voorwerp ook al geïllustreerd in de tekst. Bv.: “Bij het ontbijt gaat er niets boven een heerlijke (illustratie van een croissant) warm bezorgd door Rapido.” (p. 5) In de meeste gevallen gaat het daarbij om heel dagelijkse situaties, dan plots afgewisseld met deze hy…Lees verder