Strip
Nederlands

De bloedheuvel

Titel
De bloedheuvel
Auteur
Jean-Yves Delitte
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La colline de sang
Uitgever
[Brussel]: Glénat Benelux, 2009
46 p. : ill.
ISBN
9789069697314

Besprekingen

In een bar Nova Scotia in wat later Canada zal worden, sluipt een man met een indiaans uiterlijk en opvallende blauwe gelaatsschildering de residentie van de Britse commodore binnen. Hij beschuldigt hem van verraad, waardoor zijn vrienden en hun gezinnen werden afgeslacht, en schiet hem dood. Met zijn mysterieuze gezel, onzichtbaar in een kapmantel, vertrekt hij weer.

Zeven maanden eerder in dat jaar 1775 begint de voorgeschiedenis van deze afrekening. Het is het begin van de onafhankelijkheidsoorlog van de Verenigde Staten tegen de Britten, die ook het noordelijke gebied in handen hebben na oorlogen tegen de Fransen en de indianen. De commodore die zo'n onfortuinlijk lot ondergaat in de aanvang, overtuigt zijn latere moordenaar ervan om als kaper een Hollands schip te stoppen, dat Franse wapens brengt naar de opstandelingen. Deze Samuel Prescott, beter bekend als Black Crow en met Irokees bloed, stemt toe om dat met zijn schip de Revenge anoniem te proberen.

De opdrach…Lees verder
Historisch stripverhaal, spelend in 1775 tijdens de opstand van de Amerikaanse kolonisten tegen de Engelse kroon. De Britse Commodore roept de hulp in van Black Crow, een kolonist met Irokezenbloed, die al menig huzarenstukje op zee heeft uitgevoerd. De Commodore heeft inlichtingen dat een Hollands schip wapens vanuit Frankrijk gaat leveren aan de opstandelingen. Black Crow krijgt de opdracht dit schip te kelderen, maar zonder officiële kaperbrief, waardoor hij een piraat wordt. Black Crow weet af te dwingen dat de families van zijn bemanningsleden in het dorp Kingston zullen worden beschermd en dat zij land zullen krijgen. Maar de Commodore houdt zijn woord niet en zal dat duur betalen. De Hollandse zeelieden komen er in dit stripverhaal niet heldhaftig vanaf. In realistische stijl getekend, ingekleurd stripverhaal met veel aandacht voor de historische enscenering. Speelse lay-out, veel tekst. Spannend verhaal. Jean-Yves Delitte is sinds enkele jaren de officiële schilder van de Fran…Lees verder