Boek
Nederlands
Beschrijving van leven en karakter van een jong, intelligent en zelfbewust meisje uit de gegoede middenstand in Engeland omstreeks 1800.
Titel
Emma
Auteur
Jane Austen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Emma
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 1996
492 p.
ISBN
90-253-0172-X
Andere talen:

Besprekingen

De mooie, rijke Emma is aan het begin van de 19e eeuw de enige en erg verwende dochter van de weduwnaar Woodhouse. Ze heeft alles mee, maar is erg zelfingenomen en probeert mensen op een heel vervelende manier te manipuleren zodat ze doen wat zij wil. Vooral met haar protegée, Harriet Smith, die weinig geld heeft en min of meer aan Emma is ovegeleverd, speelt ze. Na een aantal zeer pijnlijke gebeurtenissen, als gevolg van de weinig gelukkige bemoeienissen van Emma, komt ze tot zelfinzicht en vindt ze het geluk bij de man die ze eerder finaal over het hoofd had gezien. Dit is een van de beste romans van de belangrijke Britse schrijfster (1775-1817). Het is een nog steeds uiterst aansprekende en actuele roman, waarin met veel psychologisch inzicht, veel subtiele humor en ironie een raak en menselijk beeld wordt gegeven van de ontwikkeling die de hoofdpersoon moet doormaken voordat zij geluk vindt. Deze recente vertaling (uit 1996) is met zorg gemaaakt en doet recht aan de subtiliteit va…Lees verder

Over Jane Austen

Jane Austen (Steventon, 16 december 1775 – Winchester, 18 juli 1817) was een prominente Engelse romanschrijfster van wie het werk nu deel uitmaakt van de westerse literaire canon. De vorm en dramatische inhoud van haar fictie vormen een sterk contrast met het teruggetrokken leven dat ze in werkelijkheid leidde.

Haar realisme, bijtend sociaal commentaar en haar gebruik van de vrije indirecte rede, een tot dan toe weinig gebruikte stijlfiguur, hebben ervoor gezorgd dat ze een van de meest gelezen en meest geliefde schrijvers in de Engelse literatuur is geworden.

Levensloop

Austen groeide op in een hecht gezin in de lagere regionen van de Engelse adel. Ze werd voornamelijk onderwezen door haar vader en oudere broers. Ook leerde ze veel door veel te lezen.

In 1783 volgde ze haar oudere zus Cassandra naar een internaat in Oxford. Toen in die school een ziekte uitbrak, verhuisden ze naar Southampton. Daar brak vervolgens…Lees verder op Wikipedia