Boek
Nederlands

Ik ben iemand/niemand

Guy Didelez (auteur), Lieven De Pril (auteur)
+1
Ik ben iemand/niemand
×
Ik ben iemand/niemand Ik ben iemand/niemand
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Emilie komt na een moeilijke jeugd terecht in de armoede van het gezin van haar vriend, een gewelddadige drugsverslaafde. Realistisch relaas over generatiearmoede achter anonieme gevels.
Onderwerp
Armoede, Drugs
Extra onderwerp
waargebeurde verhalen
Titel
Ik ben iemand/niemand
Auteur
Guy Didelez Lieven De Pril
Taal
Nederlands
Editie
3
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2011
398 p.
ISBN
9789022323427 (paperback)

Besprekingen

In Vlaanderen is er meer armoede dan de meeste mensen denken: het is een onomwonden realiteit voor één op de tien gezinnen. Dit boek vertelt het levensverhaal van Emilie en Nico, die je meenemen naar hun leefwereld, en een uitermate indringende getuigenis brengen van mensen die van generatie op generatie niet uit de armoede geraken. Lieven De Pril is vormingswerker bij Welzijnszorg-Armoede Uitsluiten en de vzw Welzijnsschakels. Voor dit boek verstrekte hij het nodige advies aan Guy Didelez. Samen hebben ze een jaar de verhalen van Emilie en Nico beluisterd en neergeschreven. Het boek is een samenvatting van hun relaas.

Uit schuldgevoel of schaamte komt armoede in ons land maar moeilijk aan de oppervlakte. In het verhaal blijkt bovendien dat armoede ook niet alleen een probleem is van een tekort aan geld, maar evenzeer drastische gevolgen heeft voor de kwaliteit van wonen, de gezondheid, het werk, het gezinsleven en het onderwijs. Verder wordt duidelijk hoe armoede aan mensen v…Lees verder
Na een bewogen jeugd in een arm gezin stort Emilie zich in een relatie met Nico, maar door zijn schulden, verslavingsproblemen en gewelddadige uitbarstingen kan het jonge gezin niet ontsnappen aan de grauwe realiteit van armoede en sociale uitsluiting. Dit aangrijpende, waargebeurde levensverhaal brengt haarscherp aan het licht wat armoede met mensen doet op vrijwel alle levensgebieden. Naast verhalen over deurwaarders, verhuizingen, drugsgebruik, honger, ruzie en geweld zijn er ook getuigenissen van loyaliteit, vriendschap, overlevingsdrang en liefde voor elkaar en de kinderen. Ook krijgt de lezer een helder beeld van de opzet van een Therapeutische Gemeenschap (behandelingscentrum voor verslaafden) en het werk van de organisatie ‘Welzijnsschakels’ (hulp aan arme gezinnen) in Vlaanderen. Na maanden van diepgaande interviews met Emilie en Nico en in samenwerking met vormingswerker Lieven De Pril heeft de auteur een herkenbaar en treffend beeld geschetst van generatiearmoede. Met nawoo…Lees verder

Over Guy Didelez

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Guy Didelez (Merksem, 23 juni 1952) is een Vlaams schrijver van jeugdverhalen, toneel en scenario's. Hij is ook actief lid van toneeluitgeverij De Scriptomanen. Didelez werkte onder anderen samen met de schrijver Frank Pollet.

Biografie

Didelez werd leraar Nederlands om veel met taal bezig te kunnen zijn. Tijdens zijn legerdienst schreef hij een boek dat uitgeverij Heideland-Orbis jaren later uitgaf: verhalenbundel Moordende verhalen. Zijn goede en vooral minder goede ervaringen met uitgeverijen bundelde Didelez later in het Swartenbroekx uitgeverijen. Van het schrijven voor volwassenen had Didelez even genoeg. Op aanraden van zijn jeugdvriend en collega-schrijver Patrick Bernauw begon hij jeugdboeken, toneel, hoorspelen en scenario's te schrijven. In 1988 werd zijn jeugdboek Raspoetin bekroond met Trofee van de Grote Jury voor het beste Vlaamse misdaadverhaal.

Met het collectief Plot…Lees verder op Wikipedia