Boek
Nederlands
Verzamelbundel met nog niet eerder gepubliceerd werk van de Vlaamse schrijver (1885-1968).
Onderwerp
Claes, Ernest
Titel
Uilenspiegel leeft nog / met tek. van Stijn Claes en Mark Diansay en een inleiding van Sam Van Clemen
Auteur
Ernest Claes
Illustrator
Stijn Claes Mark Diansay
Inleider
Sam Van Clemen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2012
260 p. : ill.
ISBN
9789063066338 (hardback)

Besprekingen

Het nieuwe jaarboek van het Ernest Claesgenootschap opent met een reeks van dertien brieven die de auteur tussen 1938 en de periode 1945-1952 schreef aan E.H. Kasper De Puydt, die in het schooljaar 1903-1904 Claes’ klasleraar was in de poësis, het vijfde jaar van de middelbare cyclus. Met deze keuze uit de briefwisseling sluit het jaarboek aan bij de editie 2011, waarin onder de titel ‘Zo was het leven' reeds een selectie werd gemaakt uit de duizenden brieven die in het Letterenhuis in Antwerpen worden bewaard. Claes had in De Puydt een vriend voor het leven gevonden en maakt hem in zijn correspondentie deelachtig aan zijn literaire besognes. Meerdere keren ook vraagt hij zijn vriend zijn oordeel te geven over de teksten en boeken die hij voor publicatie wilde prijsgeven.
In het tweede deel van het jaarboek zijn verhalen en algemeen-beschouwende en literaire journalistieke bijdragen opgenomen. Zo schrijft Claes onder de titel ‘Uilenspiegel leeft nog’, meteen de titel van het jaa…Lees verder
Verzamelbundel met nog niet eerder gepubliceerd werk van de Vlaamse schrijver (1885-1968). Fraai en uitvoerig vervolg op 'Zo was het leven'* met onuitgegeven verhalen en brieven. Na een deskundige inleiding bestaat dit vervolgdeel uit een selectie brieven van Ernest Claes aan zijn priester-leraar en vriend E.H.K. Puydt. Daarop volgen veertig losse literaire en journalistieke stukken. Vervolgens fragmenten uit brieven van zijn vrouw aan haar vriendin over Ernest en haarzelf. Ten slotte een bijna 30 pagina's tellende universitaire verhandeling van Claes over de novellen van E.J.Potgieter. Treffende illustraties. Voor kennis van het literaire, maar ook politieke leven en werk van Ernest Claes en de 'Vlaamse Beweging' een behartenswaardige aanvulling. Tiende deel van de reeks Claes-uitgaven van Davidsfonds Uitgeverij. Tweekolommendruk in kleine letter.

Over Ernest Claes

Andreas Ernestus Josephus (Ernest) Claes (Zichem, 24 oktober 1885 – Elsene, 2 september 1968) was een Belgische schrijver.

Hij is beroemd geworden door het boek De Witte, een streekroman over een belhamel in humoristische stijl. In Vlaanderen was hij een van de meest gelezen schrijvers. Enkele van zijn werken werden gepubliceerd onder het pseudoniem G. van Hasselt.

Levensloop

Claes werd geboren in een landbouwersgezin met negen kinderen. Zijn moeder (Maria Theresia Lemmens) en zijn vader (Petrus Josephus Claes) moesten hard werken en waren beiden afstammelingen van generaties van landbouwersfamilies te Zichem. Als kind zou hij soms lui, koppig en ongehoorzaam zijn. Op school, tijdens strafstudie, las hij in De Leeuw van Vlaanderen, een werk van Hendrik Conscience.

Na zijn plechtige communie werkte hij in de drukkerij van de Abdij van Averbode. Vanaf 1898 tot 1905 studeerde hij aan 'Le Collège pat…Lees verder op Wikipedia

Suggesties