Boek
Nederlands
De parlementaire kronieken van de Vlaamse auteur (1885-1968), die lang als ambtenaar werkte bij de Kamer van Volksvertegenwoordigers in Brussel.
Titel
Parlementaire kronieken
Auteur
Ernest Claes
Illustrator
Stijn Claes
Inleider
Viktor Claes
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2010
243 p. : ill.
ISBN
9789063066055 (hardback)

Besprekingen

Dit jaarboek van het Ernest Claesgenootschap is gewijd aan de parlementaire kronieken van de Vlaamse auteur (1885-1968), die lang als ambtenaar werkte bij de Kamer van Volksvertegenwoordigers in Brussel. Zijn ervaringen met parlementsleden en collega's-ambtenaren inspireerden hem tot humoristische stukjes die hij, vaak onder pseudoniem, publiceerde in diverse kranten en tijdschriften. Na twee inleidende teksten door de samensteller volgt een selectie uit de kronieken. Centraal in de teksten staan de (soms kleine) menselijke kantjes van de diverse mensen die de auteur in Brussel ontmoette. Naast andere figuren, passeren ook enkele 'parlementaire koppen' de revue. Af en toe komt ook Claes’ flamingante engamenent bovendrijven. Deze kronieken, die duidelijk geschreven zijn vanuit een journalistieke benadering, illustreren echter vooral het rake observatievermogen van Claes. Naar goede gewoonte is het jaarboek verlucht met tekeningen, dit keer van de hand van Stijn Claes. Daarnaast bevat h…Lees verder

Over Ernest Claes

Andreas Ernestus Josephus (Ernest) Claes (Zichem, 24 oktober 1885 – Elsene, 2 september 1968) was een Belgische schrijver.

Hij is beroemd geworden door het boek De Witte, een streekroman over een belhamel in humoristische stijl. In Vlaanderen was hij een van de meest gelezen schrijvers. Enkele van zijn werken werden gepubliceerd onder het pseudoniem G. van Hasselt.

Levensloop

Claes werd geboren in een landbouwersgezin met negen kinderen. Zijn moeder (Maria Theresia Lemmens) en zijn vader (Petrus Josephus Claes) moesten hard werken en waren beiden afstammelingen van generaties van landbouwersfamilies te Zichem. Als kind zou hij soms lui, koppig en ongehoorzaam zijn. Op school, tijdens strafstudie, las hij in De Leeuw van Vlaanderen, een werk van Hendrik Conscience.

Na zijn plechtige communie werkte hij in de drukkerij van de Abdij van Averbode. Vanaf 1898 tot 1905 studeerde hij aan 'Le Collège pat…Lees verder op Wikipedia

Suggesties