Strip
Nederlands

Flaters van formaat

André Franquin (auteur)

Flaters van formaat

In de reeks:
Guust; 8
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar, Vanaf 12-14 jaar
Extra onderwerp
strips
Titel
Flaters van formaat
Auteur
André Franquin
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Lagaffe nous gâte
Uitgever
Charleroi: Dupuis, 1970
61 p. : ill.
ISBN
90-314-0098-X (paperback) 9789031400980 (paperback)

Besprekingen

Herdruk van een deel uit de reeks stripalbums over het kantoorhulpje Guust Flater die zijn dagen op de redactie van het stripblad Robbedoes het liefst doorbrengt met slapen, het verorberen van de meest wonderlijke combinaties voedsel of het sleutelen aan onzinnige maar zeer creatieve uitvindingen. De stommiteiten die hij daarbij begaat, leiden meestal tot verwondingen, verwoestingen en grote irritatie bij zijn collega's. Guusts hart zit echter op de goede plaats en het lukt niemand om lang boos op hem te blijven. De strip die tussen 1957 en 1982 verscheen in Robbedoes, is tijdloos en met zoveel plezier getekend door Franquin (1924-1997) dat de gags nog steeds een publiek van 9 tot 90 jaar aanspreken. In het tiende deel probeert iedereen met de moed der wanhoop te leven met Guust, die onverminderd bokken schiet. Hij wordt ondertussen preventief verwijderd als Demesmaeker op bezoek komt, wat echter niet mag baten. De expressie in de tekeningen blijft groeien.

Over André Franquin

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Xavier Dauga

André Franquin (Etterbeek, 3 januari 1924 - Saint-Laurent-du-Var, 5 januari 1997) was een Belgische striptekenaar, vooral bekend om zijn reeks Guust. Daarnaast was hij medeauteur van de serie Marsupilami en Robbedoes en Kwabbernoot.

Biografie

Vroege carrière

Franquins tekencarrière begon in 1935 toen zijn werk gepubliceerd werd in de krant La Nation Belge. Na een Grieks-Latijnse opleiding aan de Sint-Bonifatiusschool in Brussel trok hij in 1942 naar de Sint-Lucasacademie waar hij Eddy Paape leerde kennen. Franquins interesses strookten echter niet met die van de school. De school was religieus en conservatief ingesteld, terwijl Franquin veeleer opkeek naar de typische Amerikaanse cultuur van komische films, cartoons, comics en tekenfilms. In het najaar van 1944 rond de Bevrijding sloot de school een tijdje haar deuren vanwege d…Lees verder op Wikipedia

Suggesties